Západoevropské akcie zahájily týden dalším poklesem

17.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. května (ČTK) - Západoevropské akcie zahájily týden dalším poklesem a hlavní indexy ve Frankfurtu, Londýně a Paříži ztrácely od 0,4 do 0,7 procenta. Po několika minutách ale ztráty omezily. Trhy reagují na další potíže v eurozóně, k nimž se přidává i citelný pokles kurzu eura. Propad ale zastavily akcie koncernu BP, který začal odsávat unikající ropu v Mexickém zálivu.

Krátce po 9:00, kdy se na hlavních evropských burzách začíná obchodovat, panevropský index FTSEurofirst 300 ztrácel asi 0,3 procenta a pohyboval se kolem 1011,3 bodu. Navázal tak na prudký propad z konce minulého týdne. V pátek index odepsal 3,4 procenta.

Index londýnské burzy FTSE 100 počáteční ztráty snížil na 0,2 procenta a kolem 9:15 se pohyboval blízko 5255 bodů. Index frankfurtské burzy DAX dokonce počáteční ztrátu smazal úplně a vykazoval nepatrný zisk. Index CAC 40 burzy v Paříži ztrácel asi 0,4 procenta.

Nadále ztrácejí hlavně banky, které z hlavních indexů odepsaly největší část. Crédit Agricole, Lloyds a Royal Bank of Scotland měly ztráty od 3,2 do 4,0 procenta. Proti obecnému trendu ale šly akcie koncernu BP, které si připsaly 2,3 procenta. Firmě se podařilo částečně vyřešit problém s únikem ropy, americká vláda už ale firmu varovala, že to stále nestačí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK