Strany slibují podnikatelům snížení byrokracie a boj s korupcí

17.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Strany, které mají největší šanci dostat se do Poslanecké sněmovny, slibují podpořit podnikatele snížením byrokracie a bojem proti korupci. Vesměs navrhují zavedení jednotného inkasního místa. Liší se v názorech na zdanění podniků, zatímco ODS a TOP 09 a další strany jsou pro zachování sazeb, sociální demokraté či komunisté by daň z příjmu firem zvýšili. Vyplývá to z volebních programů a ankety ČTK mezi stranami.

"V zájmu snižování tempa zadlužování státu navrhujeme zvýšení daně z příjmu právnických osob o dva procentní body, u zdanění fyzických osob u hrubých příjmů nad 100.000 korun měsíčně zavedení nové sazby 38 procent, zrušení konstrukce zdaňování superhrubého příjmu," řekl ČTK místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Plánuje také opatření omezující korupci, zejména při zadávání veřejných zakázek, posílení podpory exportu, aktivní ekonomickou diplomacii či sjednocení výběru daní a pojistného do jedné instituce.

ODS nabízí zaměstnavateli, který vytvoří nové pracovní místo na dobu neurčitou pro nezaměstnaného, absolventa nebo rodiče po skončení rodičovské, roční slevu 3600 Kč na sociálním pojištění. Dále navrhuje více částečných úvazků, výhodnější práci na dohodu, pružnější pracovní dobu či roční daňové prázdniny pro řemeslné živnosti a drobné služby, pokud živnostník vytvoří aspoň jedno nové pracovní místo na minimálně dva roky a zároveň nepobírá sociální dávky. "Nepřipustíme zvýšení sociálního pojištění a daní z příjmů pro firmy a živnostníky," tvrdí v programu.

Komunisté chtějí zavést odstupňovanou daň z příjmů fyzických osob snížením této daně na devět procent u příjmů nižších než je průměrná hrubá měsíční mzda a až 40 procent u příjmů vyšších než milion Kč ročně. Navrhují dvě daňová pásma u právnických osob podle ročního zisku, 24 procent do 10 milionů Kč a 32 procent nad 10 milionů. "Prosazujeme investice do vědy a nových technologií, organizovat vliv na ekonomiku s pomocí veřejných fondů hospodářské rekonstrukce či zvýšit ochranu menších podniků před nekalými praktikami velkých korporací a obchodních řetězců," uvedla místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá.

TOP 09 nehodlá zvyšovat daňové ani odvodové zatížení v podnikatelské sféře. Má připraven nový zákon o dani z příjmu, který prý bude srozumitelný i běžnému poplatníkovi a výrazně omezí počet různých výjimek. "Budeme prosazovat zavedení takzvané všeobecné editační povinnosti, tedy povinnosti správce daně vydat na žádost poplatníka stanovisko k daňové otázce, které bude pro následnou daňovou kontrolu závazné," upozornil místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek.

Ani lidovci nechystají zvýšení daní. KDU-ČSL pro malé a střední podnikatele plánuje zavést princip čestného prohlášení, které nahradí dokumenty, jež si stát může obstarat z veřejných zdrojů. "Chceme dokončit proces elektronizace veřejné správy, která jí umožní obstarat si většinu nezbytných dokumentů bez obtěžování občanů. Zavedeme mimořádný finanční příspěvek zaměstnavatelům v krizi při zavedení zkráceného pracovního týdne. Stát by zaplatil 50 procent mzdy za každý den volna a zaměstnavatel připlatil 25 procent," informoval mluvčí strany Hynek Jordán.

Zelení jsou proti zvyšování daňové zátěže práce, prosazují snižování daní a odvodů z práce a jako kompenzaci příjmů do státní pokladny navrhují zvýšení nepřímých daní. Chtějí podle mluvčího René Kubáska dokončit ekologickou daňovou reformu, zdanit plýtvání energií a surovinami. Volají po zjednodušení daně z fyzických i právnických osob, vzniku jednotného inkasního místa a zachování současné sazby u daně z příjmů právnických osob. "U fyzických osob podporujeme buď zrušení superhrubé mzdy, nebo zavedení druhého pásma 30 až 31 procent pro lidi s více než šestinásobkem průměrného příjmu," dodal.

Věci veřejné chtějí mírné progresivní zvýšení daní z příjmu fyzických osob u lidí s příjmy nad 145.000 měsíčně. Strana ve svém programu navrhuje částečné uvolnění trhu práce. Hodlá prosadit, aby odstupné bylo vázáno na počet odpracovaných let u zaměstnavatele. Strana je také pro platbu odvodu DPH až po proplacení. Nyní podniky musí odvést DPH hned po vystavení faktury, i když vlastní úhrada je provedena s časovým posunem.

Předseda Strany práv občanů - zemanovci Miloš Zeman se vyslovil pro mírné zvýšení daně právnických osob a růst základní sazby daně z přidané hodnoty o dva procentní body na 22 procent. Zemanovci by také zavedli pro osoby samostatně výdělečně činné mimo svobodná povolání daňové 80procentní výdajové paušály. Ve svém volebním programu tvrdí, že podnikatelé nepotřebují nižší daně, ale zakázky. Při jejich nedostatku v době ekonomické krize musí podle nich vypomoci stát, a sice tím, že se v rozpočtu přesune část prostředků ze spotřeby na investice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK