Německý export se v dubnu propadl o téměř šest procent

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. června (ČTK) - Německý export se v dubnu meziměsíčně propadl o téměř šest procent po březnovém nárůstu o více než deset procent. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Německý obchodní přebytek však v dubnu mírně stoupl díky více než sedmiprocentnímu poklesu dovozu.

"Export je zklamáním pouze na první pohled. Pokles se očekával, protože předchozí měsíce byly nadměrně silné. Růstový trend přetrvává. Jsme přesvědčeni, že zahraniční obchod zůstane pilířem (hospodářského) oživení," uvedl analytik Simon Junker ze společnosti Commerzbank.

Export se v dubnu snížil o 5,9 procenta na 74,3 miliardy eur (1,9 bilionu Kč) a import o 7,3 procenta na 61,2 miliardy eur. Obchodní přebytek tak vzrostl na 13,1 miliardy eur z rovných 13 miliard v březnu. Analytici přitom podle agentury Reuters předpokládali, že vývoz klesne pouze o 2,6 procenta a dovoz o 3,3 procenta. U přebytku se čekal nárůst na 14 miliard eur.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada firem z České republiky. Země se v polovině roku 2008 propadla do hospodářské recese, ve které setrvala celý další rok. K růstu se německá ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK