EU uvažuje o rozšíření bankovní daně na další firmy

08.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LUCEMBURK, 8.června (Reuters) - Evropská unie by mohla rozšířit plánovanou daň pro banky i na další firmy pro finanční služby, ukázala zpráva,...

...jež nastiňuje vzkaz EU představitelům skupiny G20, kteří mají v blízké době jednat o reformě odvětví.

Takové prohlášení zřejmě znepokojí pojišťovny, jimž by tak hrozilo zvláštní zdanění, které si původně bralo na mušku zisky bank, obviňovaných z vyvolání nejhoršího ekonomického krachu za desítky let.

"Daň by se měla vztahovat na všechny banky a možná na další kategorie finančních institucí na základě toho, že jejich úpadek by představoval rizika pro finanční stabilitu, anebo proto, že by z finanční stability profitovaly," uvádějí představitelé EU ve zprávě.

V úterý budou ministři financí EU zřejmě jednat o tom, jak bankám účtovat náklady na nouzový fond.

Cílem Evropské unie je prezentovat na červnovém zasedání skupiny zemí G20 v Kanadě společný postoj, aby tak stoupla váha Evropy v debatě o účtování potenciálních finančních krizí bankám.

"Finanční sektor by měl přispívat na náklady za krizi," uvádějí představitelé EU v souvislosti s daní, jejíž výtěžek má být využíván na změkčování pádů postižených finančních skupin.

"Daň by měla být navržena tak... aby zajistila, že finanční instituce internalizují alespoň část rizik, která vyplývají z jejich činností pro širší ekonomiku."

Přestože jsou s finanční krizí spojovány hlavně banky, které si v obavách ze špatných úvěrů přestaly půjčovat, její dopad plnou vahou dolehl také na pojišťovny jako AIG <AIG.N> či v menší míře zajišťovny jako Swiss Re <RUKN.S>.

Analytici poukazují mimo jiné na to, že méně známým příjemcem nouzové pomoci vlády je největší evropská pojišťovna Allianz <ALVG.DE>, silně zastoupená na kapitálových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK