Pražská burza dnes rostla nejsilněji za posledních 14 dnů

10.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. června (ČTK) - Pražská burza dnes zpevnila podruhé za sebou, když rostla nejsilněji za posledních 14 dnů. Hlavní index PX posílil o 2,29 procenta na 1132,7 bodu. Trh nahoru táhly především akcie rakouské Erste Bank a energetické firmy ČEZ, vyplývá z výsledků burzy. Dařilo se i středoevropským a západoevropským trhům.

Podle Tomáše Kálala z Patria Direct investoři v Praze především v odpoledních hodinách nakupovali akcie bez ohledu na obor podnikání firem.

Cenné papíry Erste vzrostly o silných 5,57 procenta na 701 korun. Podle Markéty Šichtařové z Next Finance se tak akcie Erste chovají podle stále stejného vzorce jako většina finančních titulů. "Výrazný propad za pesimismu na finančních trzích střídá výrazný růst za optimismu," upozornila.

Akcie ČEZ si polepšily o 2,47 procenta na 909,90 koruny. Firma dnes oznámila, že její zahraniční akvizice dosahují plánované návratnosti a za rok 2009 inkasuje ze svých zahraničních společností dividendy ve výši 5,5 miliardy korun.

Dařilo se rovněž akciím Komerční banky, které získaly 1,33 procenta na 3585 korun. Zisk více než dvě procenta na 839,10 koruny zaznamenaly akcie finanční skupiny VIG.

Středeční propad o téměř deset procent korigovaly akcie mediální firmy CME, dnes uzavřely se ziskem více než procento na 439 korun. Cena akcií tabákové společnosti Philip Morris vzrostla o 2,82 procenta na 8400 korun.

Proti růstovému trendu se podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky naopak vydaly akcie mobilního operátora Telefónica O2, titul ztratil půl procenta na 397 korun. V červených číslech uzavřely také cenné papíry textilní firmy Pegas Nonwovens, technologické KIT digital a developera ECM.

"Evropské akciové trhy dnes navázaly na zisky asijských indexů po sérii příznivých makroekonomických dat. Pozitivně reagovaly zejména akcie těžebního sektoru a dařilo se i naprosté většině finančních titulů," uvedl Adamkovič.

Objem obchodů v systému pro přední akcie SPAD dnes dosáhl více než 1,409 miliardy Kč, průměrný objem obchodů za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,501 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK