Čínská inflace na 19měsíčním maximu, růst výroby zpomalil

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 11. června (ČTK) - Meziroční míra inflace v Číně v květnu stoupla na 3,1 procenta z dubnových 2,8 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň za 19 měsíců. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Dodal, že meziroční růst průmyslové výroby naopak zpomalil na 16,5 procenta z dubnových 17,8 procenta.

Mluvčí úřadu upozornil, že inflační tlaky polevují, a vyjádřil přesvědčení, že Pekingu se podaří splnit jeho inflační cíl. Čínská vláda hodlá dosáhnout průměrné roční inflace na úrovni tří procent.

Údaje o zpomalení růstu výroby by podle agentury Reuters mohly zmírnit obavy z přehřátí čínské ekonomiky. V prvním čtvrtletí stoupla třetí největší ekonomika světa o 11,9 procenta, tedy nejrychlejším tempem od roku 2007.

Podle analytika Čanga Leje ze společnosti Bohai Securities není pravděpodobné, že by Čína zpřísnila měnovou a rozpočtovou politiku, protože inflační tlaky polevují a hospodářský růst bude pravděpodobně zpomalovat. Někteří analytici však nevylučují, že čínská centrální banka přikročí ke zvýšení úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK