FAKTOGRAFIE-Komentáře Evy Zamrazilové z ČNB pro Českou televizi

11.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 11.června (Reuters) - Následují komentáře členky bankovní rady České národní banky (ČNB) Evy Zamrazilové pro Českou televizi. ...

...

K EKONOMICKÉMU OŽIVENÍ

"V posledních dnech a týdnech se objevila řada nových dat z ekonomiky, která poměrně konzistentně poskytují obrázek o tom, že ekonomika je z nejhoršího venku."

"Připomeňme data o průmyslu, vývozu, zakázkách ze zahraničí, pokles míry nezaměstnanosti, to vše ukazuje, že tak, jak recese přišla ze zahraničí, tak s tou sílící zahraniční poptávkou po českých vývozech by měla začít odeznívat."

"Nicméně samozřejmě je tady riziko toho, že poptávka v zemích hlavních obchodních partnerů oslabí, a tedy že oživení nebude dlouhodobě udržitelné."

K ÚROKOVÝM SAZBÁM

"Pro mě osobně to budoucí nastavení měnové politiky zásadně bude odvíjeno od toho, zda to oživení bude vypadat jako dlouhodobě udržitelné."

"Pokud příští analýzy ukáží, že ano, tak pro mě osobně nastane moment k tomu začít uvažovat, do kdy by měly takto extrémně nízko nastavené sazby přetrvat."

"Dovedu si představit, že sazby ještě nějakou dobu zůstanou na této úrovni. Pokud to oživení bude vypadat udržitelně, a to dlouhodobě udržitelně, potom začnu uvažovat o momentu, kdy bude třeba sazby zvýšit."

K ÚČINNOSTI ÚKOKOVÉ TRANSMISE

"Sazby finančního trhu reagují poměrně dobře, poměrně hladce na změny základní úrokové sazby."

"Nicméně v sektoru úvěrů podnikům a domácnostem sazby pro klienty zůstávají relativně vysoké. To znamená, že v situaci, která je nestandardní, jako byla tato, ten takzvaný úrokový transmisní kanál nefunguje tak hladce, jak by měl. A tím je účinnost měnové politiky poněkud oslabena."

"Ale samozřejmě to snížení úrokových sazeb svůj účel splnilo a pomohlo ekonomice přestát recesi v tom smyslu, že příliš přísná měnová politika nebránila firmám v životu."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK