Japonské akcie posílily díky exportérům

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. června (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily, protože exportéři těžili z přerušení růstu kurzu domácí měny vůči euru. Náladu na trhu podpořila rovněž zpráva o silné poptávce po španělských dluhopisech, která zmírnila obavy ohledně dluhové krize v Evropě.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se zvýšil o 1,7 procenta na 9705,25 bodu. Finanční tituly posilovaly poté, co japonský ministr pro finanční služby a poštovní reformu Šizuka Kamei oznámil, že odstoupí z funkce kvůli neshodám ohledně privatizace poštovních služeb. Kamei patřil k zastáncům regulace finančního sektoru.

Exportéři těžili rovněž ze silného růstu na akciovém trhu ve Spojených státech. Japonský výrobce elektroniky Sharp stoupl o 3,9 procenta a konkurent Panasonic dokonce o 6,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu euro oslabilo kvůli vybírání zisků z předchozího růstu. Jednotná evropská měna se vůči dolaru vyšplhala až na 1,2149 USD. Poté se však vrátila pod 1,2100 USD. V pondělí se propadla až na 1,1876 USD, tedy na nejnižší úroveň od března 2006. "Ve středně dlouhém období čekám pokles eura," řekl jeden z obchodníků v Japonsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK