Brusel: O koupi českých kamenolomů firmou Eurovia rozhodne ČR

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. června (zpravodaj ČTK) - Brusel se obává, že by převzetí kamenolomů společnosti Tarmac firmou Eurovia v Česku mohlo narušit hospodářskou soutěž. O kontraktu tak rozhodnou české úřady, informovala Evropská komise v dnešním prohlášení. Komise sice povolila Eurovii převzetí aktivit Tarmacu, část kontraktu týkající se Česka a Francii nicméně předala dál k posouzení antimonopolním úřadům v těchto zemích.

"Po předběžném přezkoumání komise shledala, že hrozí nebezpečí, že tato část navrhované transakce by mohla ve Francii a České republice zásadně narušit hospodářskou soutěž v oblasti drceného kameniva, asfaltových směsí a inženýrského stavebnictví a výstavby silnic," uvedla komise. Těmito aspekty transakce se tak budou zabývat francouzské a české orgány na ochranu hospodářské soutěže.

Eurovia podniká ve výstavbě a údržbě silnic, rozvoje železniční infrastruktury či výrobě stavebního materiálu. Tarmac mimo jiné vyrábí a prodává drcené kamenivo z lomů a dolů.

V únoru se firmy dohodly na tom, že Eurovia získá části Tarmacu v Německu, Polsku, Francii a České republice. "Pokud jde o trhy v Polsku a Německu navrhovaná transakce zde nezpůsobí významné překrývání činností. Komise proto shledala, že spojení nevyvolá obavy z narušení hospodářské soutěže," píše se v prohlášení EK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK