Stát vybral na elektronickém mýtném 20 miliard korun

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Stát prostřednictvím elektronického mýta vybral od dopravců 20 miliard korun. Systém pro nákladní auta na dálnicích, rychlostních komunikacích a vybraných silnicích I. třídy funguje tři roky a pět měsíců. Oznámilo to dnes Ředitelství silnic a dálnic, které mýto provozuje.

Mýtnému na téměř tisícovce kilometrů zpočátku podléhaly vozidla s hmotností nad 12 tun, od letošního roku pak i auta nad 3,5 tuny.

"Pro srovnání, kdyby kamiony nad 12 tun dál platily za časovou dálniční známku, stát by získal jen kolem 1,3 miliardy ročně, namísto 5,5 miliardy korun z mýtného systému," uvedl generální ředitel dodavatelské společnosti Kapsch Karel Feix.

Díky mýtnému systému si stát za deset let jeho provozu přijde při nynějším počtu vozidel na více než 60 miliard korun. Pokud se rozhodne zvýšit mýtné tarify, které nyní podle Feixe patří k nejnižším v Evropě, může to být i přes 100 miliard korun.

Po slabším roce 2009, kdy se důsledky celosvětové hospodářské krize projevily i na vybraném mýtném, letošek láme rekordy. Každý pracovní den systém vybere kolem 24 milionů korun. Týdenní hodnoty se pohybují kolem 130 milionů Kč, měsíční přesahují 550 milionů korun. Meziročně to znamená růst o 16 procent, který je způsoben oživením ekonomiky i zapojením malých nákladních aut s hmotností nad 3,5 tuny, která ještě loni používala časové dálniční známky. Část vybraných peněz putuje firmě Kapsch jako splátka za výstavbu systému a jeho provoz.

Počet palubních jednotek registrovaných v mýtném systému ke konci května je 452.064 pro 12 tun a více a 48.777 pro auta od 3,5 do 12 tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK