Britským zpracovatelským firmám v dubnu nečekaně klesl výkon

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. června (ČTK) - Produkce britského zpracovatelského průmyslu v dubnu nečekaně klesla. Čísla centrálního statistického úřadu dnes také ukázala, že se vstupní náklady producentů snížily v květnu méně, než se předpokládalo. Oživování britské ekonomiky tak mělo na začátku druhého čtvrtletí slabý start.

"Dnešní údaje ukazují na výkyvy čísel, nikoli na sestup odvětví," uvedl ekonom skupiny Investec Philip Shaw. Dodal, že dubnový pokles zpracovatelského průmyslu nebyl překvapivý vzhledem k silnému růstu z předchozích dvou měsíců.

Produkce zpracovatelského průmyslu se v dubnu snížila o 0,4 procenta, když v březnu o 2,2 procenta vzrostla. Ekonomové za duben očekávali nárůst o polovinu procenta. Širší ukazatel průmyslové výroby se také snížil o 0,4 procenta, když se očekával vzestup o 0,4 procenta.

Jsou to první poklesy od ledna a naznačují, že druhé čtvrtletí mělo v britském průmyslu slabý start, napsala agentura Reuters. Předchozí dvě čtvrtletí přitom vykázala mírnou expanzi po předchozí hospodářské recesi.

Údaje na finančním trhu nevyvolaly nijak výraznou reakci. Analytici dodávají, že by se na měsíční statistiky mělo pohlížet v kontextu průzkumů, podle nichž oživování zpracovatelského sektoru pokračuje, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK