Maloobchodní tržby v USA v květnu klesly nejvíce za 8 měsíců

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. června (ČTK) - Maloobchodní tržby v USA se v květnu meziměsíčně nečekaně snížily a tempo jejich poklesu bylo nejvyšší od loňského září. Tržby stáhlo dolů rekordní snížení prodeje stavebních materiálů, slabý však byl prodej i u ostatního zboží. Tržby v květnu klesly o 1,2 procenta po dubnovém zvýšení o 0,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Maloobchodní tržby předtím sedm měsíců za sebou rostly. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že porostou i v květnu, i když tempo růstu mělo činit pouze 0,2 procenta. Meziročně však tržby stouply, a to o 6,9 procenta.

Prodej aut se v květnu se proti dubnu snížil o 1,7 procenta. Bez zahrnutí automobilového sektoru byly tržby nižší o 1,1 procenta.

Vysoký květnovým pokles přináší obavy o sílu a udržitelnost ekonomického oživení. Spotřebitelské výdaje se na celkové ekonomické aktivitě podílejí 70 procenty. Ekonomové se obávají, že spotřebitelé budou omezovat své výdaje, protože nezaměstnanost stále zůstává vysoká, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK