ČNB: rizika prognózy jsou zhruba vyrovnaná -zápis

02.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 2.července (Reuters) - Bankovní rada České národní banky (ČNB) se na posledním měnovém zasedání shodla, že rizika předpovědi inflace jsou...

...zhruba vyrovnaná, nicméně nejistoty jsou nadále poměrně vysoké, ukázal v pátek zápis z jednání.

Sedm členů bankovní rady 23.června jednomyslně rozhodlo, že hlavní dvoutýdenní repo sazba <CZCBIR=ECI> zůstane na historickém dně 0,75 procenta.

Mezi protiinflačními riziky rada zmínila možnou sestupnou revizi spotřeby domácností za první kvartál, jejíž dosud uváděný výsledek by nemusel být konzistentní s jinými makrodaty.

"Byl diskutován především lepší než očekávaný vývoj spotřeby domácností v 1.čtvrtletí 2010, který neodpovídal vývoji maloobchodních tržeb a růstu mezd," uvádí zápis ČNB.

Na proinflační straně se rada zabývala především růstem cen komodit, jehož vliv na inflaci by mohl být výraznější než obvykle, a to "i v situaci nízké poptávky, protože marže výrobců jsou již stlačeny na nízkou úroveň a nemohou se již zřejmě dále výrazněji snižovat".

Bankovní rada se také v diskusi dotkla situace veřejných financí, kde by reformy mohly zbrzdit ekonomický růst a zpomalit inflaci.

Pro ZÁPIS v plném znění klikněte na: [ID:nMUL222111]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK