Burza v uplynulém týdnu oslabila, index PX klesl o 1,03 pct.

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně oslabily, index PX klesl o 1,03 procenta na 1119 bodů. Nejvíce se dařilo tabákové společnosti Philip Morris ČR, největší pokles zaznamenaly akcie technologické firmy KIT digital. Vyplývá to z výsledků burzy.

"V uplynulém týdnu trhy pokračovaly v poklesu, jelikož nepříznivá makroekonomická data zvyšovala obavy ohledně zpomalení ekonomického růstu. V USA byla zveřejněna překvapivě horší data. Silně sledované páteční údaje o nezaměstnanosti v USA vyzněly spíše neutrálně," uvedl analytik společnosti Atlantik Patrick Vyroubal.

Pozitivní byla podle něj zpráva, že ECB půjčila evropským bankám jen 132 milionů eur na tři měsíce. "Očekávalo se totiž, že poptávka ze strany bank bude mnohem vyšší s tím, jak ve středu banky musely vrátit dlouhodobé výpůjčky za 442 milionů eur," řekl Vyroubal.

Nejvíce rostoucím titulem týdne byl Philip Morris ČR, jehož akcie posílily o tři procenta na 8600 korun za kus. Největší pokles zaznamenala společnost KIT digital, a to o 13,1 procenta na 198,01 koruny, podle Vyroubala "bez jakékoli zprávy".

Příští zkrácený týden bude obchodování nadále volatilní, objemy budou spíše slabší, míní analytik. "Významnější makroekonomická data se budou týkat spíše Evropy. V ČR bude ve středu zveřejněna obchodní bilance a maloobchodní tržby, v pátek to bude stavební a průmyslová výroba," uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK