Pražská burza přerušila pokles, index PX přidal 1,72 procenta

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne posílila, hlavní index PX přidal 1,72 procenta na 1119 bodu. Zpevnily všechny emise, burzu nahoru táhly zejména cenné papíry rakouské Erste Bank a energetické společnosti ČEZ. Čtvrteční pokles korigovaly akcie developera Orco, které stouply o silných o 8,48 procenta, vyplývá z výsledků burzy. V černých číslech se obchodovaly i trhy v regionu.

"Závěr týdne na pražské burze proběhl ve zmámení nízké aktivity a celkového čekání na americká makrodata týkající se situace na trhu práce," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Míra nezaměstnanosti v USA v červnu klesla na 9,5 procenta z květnových 9,7 procenta a ocitla se nejníže od července. Podle Kohouta čísla nedopadla vůbec špatně a trhy na to zareagovaly mírným růstem.

Akcie ČEZ rostly o 2,80 procenta na 882 korun. Zisk více než dvě procenta na 689,80 koruny si připsaly cenné papíry Erste, které se podle Kohouta obchodovaly i za 700 korun. Největší zisky zaznamenaly akcie Orka, které se zhodnotily o silných 8,48 procenta na 126,92 koruny.

Z dalších emisí akcie mediální společnosti CME posílily o téměř dvě procenta na 419,19 koruny. O více než dvě procenta na 896,10 koruny při nízkých objemech obchodů zpevnily akcie finanční skupiny VIG.

Objem obchodů ve SPAD dnes dosáhl více než 930 milionů korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle Patria Online 1,477 miliardy korun. Miroslav Adamkovič z Komerční banky zmínil, že index PX dnes zpevnil nejvíc za celý týden.

jap vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK