Britská vláda chce snížit přislíbené výdaje o 1,5 miliardy liber

05.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. července (ČTK) - Britská vláda chce snížit závazky výdajů o 1,5 miliardy liber (zhruba 46,2 miliardy Kč), aby zredukovala rekordní rozpočtový deficit. O největší balík, miliardu liber, má přijít vzdělávání, uvedlo dnes britské ministerstvo financí.

Zprávy v britských médiích uvádějí, že se budou rušit plány na výstavbu nových škol. První náměstek ministra financí Danny Alexander, který je stálým a hlasujícím členem kabinetu, to ale odmítl upřesnit.

"Realita je taková, že tyto nekryté výdajové sliby nikdy neměly vzniknout, protože na jejich úhradu nikdy nebyly peníze," odkázal Alexander na předchozí britskou vládu. Ta podle něj chtěla plány hradit dodatečnými rezervami, ale to nebylo reálné.

Další škrtnuté výdajové závazky představují 265 milionů liber na projekty, které chystalo ministerstvo hospodářství, 220 milionů od místní samosprávy a 55 milionů liber od ministerstva vnitra.

Koalice konzervativců a liberálů převzala v Brtitánii vládu po květnových volbách a snížení rozpočtového schodku je její prioritou. Nový ministr financí George Osborne minulý měsíc nastínil nejtvrdší státní rozpočet za dekády, aby si země udržela úvěrový rating AAA a vyhnula se potížím s dluhy řeckého typu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK