Průzkum: Šéfů firem s obavami z nižších prodejů ubylo na 29 pct

06.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. července (ČTK) - Zatímco před rokem se nižších prodejů obávalo 58 procent šéfů světových firem, letos jejich podíl klesl na 29 procent. Na 37 procent jich má strach z útlumu investic. Vyplývá to z průzkumu společnosti Roland Berger Strategy Consultants, na který reagovalo 480 vrcholových manažerů z Evropy, USA, Japonska a Číny.

"Nervózní trhy hledají, jakým směrem se vydat. Česká ekonomika se posouvá dál, povzbuzena dynamikou německé ekonomiky a globálních exportů, omezená je ale sníženou místní spotřebou," uvedl partner pražské kanceláře firmy Constantin Kinský.

Na české firmy měla podle studie krize dopad v poklesu cen, jak uvedlo 57 procent respondentů z ČR. Snížení objemu prodejů hlásilo 43 procent, pokles investic 38 procent a horší platební morálku 43 procent podniků. Restrukturalizací a snižováním počtu zaměstnanců prošlo 43 procent firem a v kritické situaci s likviditou se ocitly dvě pětiny dotazovaných. Pětina ji přitom pociťuje i nadále.

Na další vývoj trhu se firmy v Česku dívají se smíšenými pocity. Na 94 procent jich očekává zvýšení nezaměstnanosti, což je výrazně více než v západní Evropě, kde to uvedlo 71 procent podniků. Vůbec největší obavy mají společnosti z růstu daní. Růst budou tuzemské firmy financovat především z vlastních zdrojů.

Česko se podle Kinského potřebuje dále posouvat z role dodavatele levné a spolehlivé pracovní síly do pozice silného a dlouhodobého dodavatele zboží a služeb s vysokou přidanou hodnotou. "To vyžaduje investici do lidí a infrastruktury, což bude náročné v době úsporných opatření. Dobře řízené výdaje státního rozpočtu jsou více důležité než krátkodobé úspory ve státním rozpočtu, stejně jako to platí pro domácnost nebo firmu," dodal.

Roland Berger Strategy Consultants byla založena v roce 1967 a je jednou z vedoucích firem v oblasti strategického poradenství. Prostřednictvím 36 kanceláří ve 25 zemích společnost působí na všech hlavních mezinárodních trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK