Čína loni i předloni investovala devizové rezervy se ziskem

06.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 6. července (ČTK) - Státní agentura, která spravuje čínské devizové rezervy, s nimi v minulém roce i přes globální krizi obchodovala se ziskem. Čínská správa devizových rezerv (SAFE) v dnešní zprávě uvedla, že zisk za roky 2008 a 2009 byl "relativně dobrý" bez konkrétních čísel. Agentura dodala, že zisková bude i v budoucnu.

Peking je citlivý na kritiku toho, jak nakládá s rezervami, když některé dřívější investice státu do zahraničí nevyšly. Krize s evropskými dluhopisy navíc vyvolává otázky, jak zabezpečené čínské rezervy jsou.

"Jsme přesvědčeni, že naše devizové rezervy dlouhodobě dosáhnou stabilní a dobré návratnosti," uvedla agentura. Pokusila se vyvrátit obavy z toho, jaký na ni měly vliv finanční potíže amerických hypotečních gigantů Fannie Mae a Freddie Mac. Úřad uvedl, že jejich akcie nevlastní a že splátky jejich obligací probíhají normálně.

SAFE dodala, že kromě obou amerických ústavů sleduje pozorně i krizi kolem evropských dluhopisů. Úřad počítá s tím, že bude ziskový i v případě, že čínská měna vzroste vůči americkému dolaru. Země minulý měsíc oznámila, že dá svému jüanu větší volnost.

Čína většinu rezerv investovala do státních obligací USA a dalších bezpečných, ale méně výnosných aktiv. Peking ale v roce 2007 založil státní investiční fond, aby měl z investic vyšší návratnost. Kritiku pak vyvolaly počáteční investice do banky Morgan Stanley a privátního fondu Blackstone Group, jejichž hodnota se za krize v roce 2008 propadla, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK