ČSÚ oznámí květnová čísla o maloobchodu a zahraničním obchodu

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Český statistický úřad dnes bude informovat o tom, jak se v květnu vedlo tuzemskému maloobchodu a zahraničnímu obchodu. V maloobchodě v dubnu tržby bez sezonního očištění meziročně klesly o 4,5 procenta po březnovém růstu, přebytek zahraničního obchodu ve stejném měsíci stoupl na 15,4 miliardy korun.

Dubnové statistiky o tržbách podle analytiků svědčí o tom, že tuzemský maloobchod, který se kvůli hospodářské krizi už delší dobu potýká s poklesem poptávky, se ještě nedostal z nejhoršího. Ekonomové po dubnových číslech předpověděli, že obchodníkům tržby klesnou i za celý letošní rok.

Petr Dufek z ČSOB upozornil, že Češi stále šetří a své nákupy důkladně zvažují, což se odráží v poklesu prodeje vybavení domácností, oblečení, obuvi či rekreací.

Dubnový přebytek zahraničního obchodu byl o 1,9 miliardy korun vyšší než o rok dříve. Proti březnu však přebytek o 2,2 miliardy korun klesl. To podle náměstka ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milana Hovorky tlumí optimismus, zároveň ale ocenil dynamiku růstu exportu, hlavně do mimoevropských zemí. Vývoz i dovoz stouply v dubnu meziročně v běžných cenách shodně o zhruba 13 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK