Euro ustupuje ze 7týd vrcholu, na mušce testy bank

07.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 7.července (Reuters) - Euro ve středu kleslo ze sedmitýdenního vrcholu v obnovených obavách o bankovní systém eurozóny a sílu globálního...

...ekonomického oživení.

Evropský výbor bankovních regulátorů má ve středu představit metodologii zátěžových testů zhruba 100 bank v eurozóně a dalších zemích, sdělily agentuře Reuters zasvěcené zdroje. [ID:nDOL725860]

Euro podle analytiků v úterý podpořila solidní aukce španělských syndikovaných dluhopisů, jež zmírnila obavy ze zadlužení eurozóny. Trhy ovšem zůstanou opatrné až do zveřejnění výsledků zátěžových testů bank později během tohoto měsíce.

To znamená, že někteří hráči na trhu se nepouštějí do zaujímání dlouhých pozic v euru.

"V Evropě stále panuje obrovská nejistota a zátěžové testy jsou další velká událost... Pokud se vrátí obavy o růst, pak bude Evropa zasažena citelněji než Spojené státy," řekl Derek Halpenny, evropský ředitel globálního měnového průzkumu z BTM-UFJ.

"Nepředpovídáme recesi s dvojím dnem, ovšem v příštích šesti měsících bude přetrvávat nejistota ohledně růstu, a pokud to tak bude, tak se bude stále dařit defenzivním měnám na úkor eura."

Euro <EUR=> v 10:50 ztrácelo 0,5 procenta na 1,2564 dolaru poté, co v úterý vystoupalo až na úroveň 1,2663 dolaru, nejvýš za zhruba sedm týdnů.

Podle některých dealerů by evropská měna nicméně mohla dále posílit s tím, jak ustupují obavy ze zadlužení eurozóny a dolar tíží nervozita ohledně oživení ekonomiky Spojených států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK