Soud zamítl odvolání ČS proti způsobu prohlášení konkurzu OP

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 7. července (ČTK) - Olomoucký vrchní soud dnes zamítl odvolání České spořitelny (ČS) ve věci prohlášení konkurzu na Oděvní podnik Prostějov. Firmu poslal do konkurzu začátkem května soudce brněnského krajského soudu Jan Kozák proto, že nikdo z věřitelů nepředložil návrh reorganizačního plánu. ČS, největší věřitel OP, v odvolání namítala, že brněnský soud byl při vyhlášení konkurzu nesprávně obsazen. Vrchní soud to ale odmítl. OP dluží svým věřitelům asi 1,6 miliardy korun.

Senát vrchního soudu v odůvodnění rozhodnutí uvedl, že ČS v odvolání nevznesla výhrady proti samotné přeměně reorganizace v konkurz. Největší věřitel OP ale namítal, že věc neměl podle rozvrhu práce Krajského soudu v Brně řešit Kozák, soud tak byl podle ČS nesprávně obsazen.

S tím však vrchní soud nesouhlasí. "Nutno konstatovat, že věc byla přidělena v souladu s rozvrhem práce a odvolací námitka České spořitelny, že bylo porušeno její právo na zákonného soudce, když věc nebyla přidělena v souladu s rozvrhem práce, není důvodná," uvedl v odůvodnění rozhodnutí senát odvolacího soudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK