Evraz chce odložit termín odprášení ocelárny, kterou nyní uzavřel

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 7. července (ČTK) - Evraz Vítkovice Steel na začátku roku požádala Krajský úřad v Ostravě o odložení termínu splnění ekologických opatření ve své ocelárně. Úřad o tom zatím nerozhodl. Někteří manažeři v hutnictví tvrdí, že právě splnění přísnějších ekologických norem a odprášení provozu by mohlo být jedním z hlavních důvodů, proč se Evraz rozhodl ocelárnu s 320 zaměstnanci dočasně uzavřít. Spor s ArcelorMittal Ostrava o ceně dodávaného železa měl být jen zástupný důvod. Mluvčí Evrazu Vítkovice Steel Jaromír Krišica tyto informace rezolutně odmítl.

Evraz měl splnit přísnější ekologické normy v rámci takzvaného integrovaného povolení do konce příštího roku. Měl zajistit odprášení ocelárny, zamezit úniku červených dýmů z jeho haly a splnit přísnější limit vypouštěných tuhých znečišťujících látek z původních 50 na 20 miligramů na metr krychlový. ČTK to potvrdila mluvčí krajského úřadu v Ostravě Šárka Vlčková. Podle loňského prohlášení Evrazu měla investice do ekologických opatření stát více než půl miliardy korun.

Na začátku letošního roku však Evraz požádal krajský úřad o odložení splnění těchto podmínek. "Hlavním důvodem bylo prodloužení termínu realizace sekundárního odprášení haly ocelárny," sdělila ČTK Vlčková. Krajský úřad zatím o možném prodloužení termínu nerozhodl. Již dříve se však jeho představitelé vyjádřili, že žádné výjimky kvůli špatnému ovzduší na Ostravsku nemohou největší znečišťovatelé při plnění přísnějších ekologických norem očekávat.

"Obdobné podmínky týkající se sekundárního odprášení haly ocelárny, a tím výrazné zlepšení kvality ovzduší v okolí oceláren stanovil krajský úřad i pro další velké ocelárny v kraji ArcelorMittal Ostrava a Třinecké železárny. Podmínku jsme stanovili všem stejně a to především s ohledem na zhoršenou kvalitu ovzduší v ostravské, karvinské a třinecké oblasti," poznamenala Vlčková.

Představitelé ArcelorMittal Ostrava minulý týden uvedli, že v rozhodnutí Evrazu uzavřít ocelárnu nevidí žádnou logiku. "Podle mě to musí být ztráta jak pro Evraz, tak pro nás," podotkl šéf ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil. Nemyslí si, že spor o cenu železa je hlavním důvodem uzavření ocelárny. Poukazuje, že jeho cena je pro Evraz výhodná.

Podle ředitele ArcelorMittal pro vnější vztahy Jana Rafaje se Evraz zřejmě ve skutečnosti nechce dohodnout. Dalším náznakem podle něho může být to, že chce ve svém ostravském závodu využít přebytečné hutnické polotovary z mateřské společnosti v Rusku, takzvané bramy. "Evraz zřejmě nyní potřebuje v Ostravě využít veškeré přebytečné bramy, které dodává z Ruska. Anebo prostě chtějí vyklouznout ze všech svých závazků, včetně investic do životního prostředí, a svalit vinu na nás," podotkl Rafaj.

Mluvčí EVS tyto informace odmítl. Firma k celému problému podle něho zveřejní stanovisko, aby pochybnosti vyvrátila. "Je to ale opravdu nesmysl, aby se kvůli investici do odprášení zavřela továrna," řekl Krišica. Firma už údajně investovala do odprášení 120 milionů korun a projekt má dále pokračovat. Hlavím důvodem uzavření ocelárny jsou podle Evrazu vysoké ceny dodávaného železa od ArcelorMittal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK