DATA V KOSTCE 3-Výrobní ceny v červnu meziměsíčně rostly o 0,5 pct

15.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává další...

...komentář)

PRAHA, 15.července (Reuters) - Ceny průmyslových výrobců (PPI) v červnu meziměsíčně vzrostly o 0,5 procenta, po růstu o 0,7 procenta v květnu, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad.

V meziročním pohledu ceny stouply o 2,0 procenta, a zapsaly si tak třetí nárůst od listopadu roku 2008. Nejhlubší meziroční pokles od začátku sledování v roce 1991 přitom ceny zaznamenaly loni v září, kdy se propadly o 5,4 procenta.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ VÝROBNÍ CENY 06/10 05/10 06/09 Ceny v průmyslu meziměsíční změna v pct +0,5 +0,7 0,0 meziroční změna v pct +2,0 +1,5 -4,4

PRO TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nKOR525201]

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Analytici dotázaní Reuters očekávali meziměsíční růst indexu o 0,3 procenta a meziroční zvýšení o 1,8 procenta <CZ/ECON04>.

Souhrn předpovědí na české makroekonomické ukazatele najdete na <CZ/ECON15>.

NEPŘEHLÉDNĚTE * V meziměsíčním srovnání vzrostly ceny obecných kovů a kovodělných výrobků o 2,8 procenta a ceny koksárenských a rafinovaných ropných produktů o 1,6 procenta. * Na druhé straně klesly ceny chemických a látek a výrobků o 1,3 procenta. * Meziročně se nejvíce projevilo zvýšení cen koksárenských a rafinovaných ropných produktů o 29,6 procenta, chemických látek a výrobků o 14,8 procenta a obecných kovů o 6,0 procenta. * Naopak klesly ceny potravinářských mléčných výrobků o 3,1 procenta, a to hlavně kvůli propadu mlýnských a škrobárenských výrobků o 12,9 procenta. Ceny dopravních prostředků se snížily o ubraly 3,7 procenta. * Ceny zemědělských výrobců meziměsíčně rostly o 3,0 procenta, meziročně však ubraly 2,7 procenta.

KOMENTÁŘE

DAVID MAREK, HLAVNÍ EKONOM, PATRIA FINANCE

"Výrobní ceny nadále rychle rostou, podpořeny zvyšujícími se cenami komodit."

"Inflace výrobních cen letos začala v negativních číslech, avšak rychle se stočila do kladného teritoria a v červnu dosáhla 2,0 procenta. Ke konci roku může zrychlit až na 3,0 procenta. Ale jádrová inflace výrobních cen zůstává relativně nízká. Meziroční PPI po vyloučení cen potravin a energií v červnu dosáhl pouze 0,8 procenta. Když vyloučíme i kovy, pak index stagnoval."

"Proto není důvod spěchat s utahováním měnové politiky a úrokové sazby pravděpodobně po zbytek roku zůstanou na současné velmi nízké úrovni."

JIŘÍ ŠKOP, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"Růst (indexu PPI) je tažen cenami komodit... Další růst pak zaznamenaly i ceny zemědělských výrobků, a to i po očištění o sezonnost, což ukazuje na budoucí inflační tlaky do cen potravin v rámci spotřebitelské inflace."

"Růst cen v průmyslu by se měl v posledních měsících letošního roku zmírnit, když nelze vyloučit ani stagnaci. Meziroční dynamika by se měla do konce roku držet nad úrovní 2,0 procenta. Příští rok očekáváme růst cen v průmyslu v průměru nad 3,0 procenta. Záležet bude samozřejmě zejména na dalším vývoji cen komodit - ropy, kovů a zemědělských komodit."

"Z pohledu ČNB se nejedná o nejdůležitější data. Domníváme se, že klíčová úroková sazba ČNB je na svém dně a zůstane na úrovni 0,75 procneta zhruba po dvě čtvrtletí. Normalizace sazeb k neutrálním úrovním by měla začít ve čtvrtém kvartále 2010."

"Na konci letošního roku očekáváme klíčovou sazbu ČNB ve výši 1,00 procenta. Nicméně vzhledem k posledním komentářům členů bankovní rady spíše existuje riziko k odložení zvyšování sazeb až do roku 2011. Z pohledu ČNB je současná inflace ve srovnání s její prognózou výše."

"Proinflačně se ve druhém čtvrtletí 2010 vyvíjí i kurs koruny vůči euru a nezaměstnanost. Překvapivá je i navzdory fiskální restrikci rostoucí spotřeba domácností v prvním kvartále 2010. Jedno významné protiinflační riziko představuje výraznější fiskální konsolidace v eurozóně v roce 2011 či popřípadě v dalších letech, což by samozřejmě omezilo růst české malé otevřené ekonomiky."

HELENA HORSKÁ, ANALYTIČKA, RAIFFEISENBANK

"Kovy v České republice zdražují navzdory poklesu světových cen. Zjevně se v cenách kovů projevuje už rostoucí poptávka."

"Inflace u výrobců v posledních třech měsících nabrala na síle. V červnu dosáhly průmyslové ceny nejvyššího meziročního růstu od listopadu 2008. Letos počítáme s výraznějším růstem cen průmyslových výrobců především kvůli nízké základně."

"Světové ceny surovin by ale neměly radikálně růst z důvodu mírného oživení světové ekonomiky. Letos v průměru čekáme růst průmyslových cen meziročně okolo 1,5 procenta a o 3 procenta v roce 2011."

"Oživení průmyslové inflace nebude mít zatím zásadní vliv na měnovou politiku. ČNB ale bude jistě sledovat tlak na růst cen od výrobců. Zatím se ale zvyšování cen v průmyslu ve spotřebitelské inflaci neprojevilo. Co není ale může být..."

ODKAZY

Podrobná zpráva o výrobních cenách je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK