Pražská burza dnes posílila, index PX zpevnil o 0,82 procenta

22.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. července (ČTK) - Pražská burza dnes posílila, index PX při nízké aktivitě investorů získal 0,82 procenta na 1169,8 bodu. Hlavní zásluhu na vzestupu indexu měly emise ČEZ, obou bank a těžařské firmy NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Nejobchodovanějším titulem v systému SPAD byly tradičně cenné papíry ČEZ, které s objemem přes 188 milionů korun posílily o 0,57 procenta na 879 Kč. Erste Bank posílila o 1,46 procenta na 746 Kč a emise Komerční banky připsala 1,12 procenta na 3700 Kč. Dařilo se i akciím těžební společnosti NWR, které posílily o 0,83 procenta na 230,40 Kč. Pojišťovna VIG zpevnila o 2,13 procenta na 900,60 Kč.

Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky upozornil na technologickou firmu KIT digital, která odpoledne oznámila předběžné výsledky s růstem tržeb přes 30 procent proti předchozímu čtvrtletí. "Ani to ovšem nevzbudilo zájem o její akcie na pražské burze a v hlavním segmentu SPAD s tímto titulem dnes neproběhl jediný obchod," uvedl Němý. Na americkém trhu Nasdaq ale akcie posilují o pět procent. Kompletní výsledky včetně čistého zisku firma zveřejní 16. srpna.

Podle Němého dnes akciové trhy rostly díky silným výsledkům amerických firem. Odhady trhu překonaly Caterpillar, AT&T nebo 3M a v Evropě se k nim přidaly například Credit Suisse a Volvo. "Dobré podnikové zprávy tak překonaly horší makročísla z USA, když počet uchazečů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden zvýšil více, než se čekalo. Hlavní akciové indexy tak rostou tempem okolo dvou procent. Z jednotlivých sektorů se v Evropě nejvíce daří bankám a automobilkám," uvedl Němý.

Objem obchodů ve SPAD za dnešní den byl podprůměrný a činil 863 milionů korun. Průměrný denní objem obchodů za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,466 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK