Ropa kvůli vyhlídkám počasí výrazně zdražuje, WTI stojí 78,50 USD

22.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračovaly v růstu, jehož tempo ještě více podpořily vyhlídky na citelné zhoršení počasí v Mexickém zálivu. Tam je soustředěna velká část příbřežní těžby ropy v USA, v současné době těžbu ohrožuje tvorba tlakových níží a riziko, že přerostou v hurikány.

Kolem 17:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za téměř 78,50 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena zvýšila skoro o tři procenta. Barel severomořské ropy Brent zdražil v podobném rozsahu a dostal se nad 77 dolarů.

Cenám k růstu pomohly také solidní výsledky hospodaření amerických firem a makroekonomické ukazatele z eurozóny i ze Spojených států. V eurozóně to byly převážně údaje o aktivitě ve zpracovatelském sektoru a ve službách, v USA pak slabší pokles prodeje starších domů, než se čekalo.

Analytik finančního ústavu Bache Commodities Christopher Bellew řekl, že předpoklad tropické bouře v mexickém zálivu obrátil trh vzhůru nohama. Na začátku obchodování se totiž ceny zvyšovaly jen mírně a nic nenasvědčovalo tomu, že se jejich růst tak zrychlí.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) dnes varovalo, že se během dne vytvoří poblíž jihovýchodního pobřeží Bahamských ostrovů a východně od Kuby tropická bouře nebo oblast velmi nízkého tlaku vzduchu. Modely vývoje počasí přitom všechny ukazují na to, že tlakový útvar se přesune směrem na severozápad, tedy přesně do oblasti těžby ropy.

V těsné blízkosti místa, kam směřuje tlaková níže, je také místo havárie ropné plošiny Deepwater Horizon, kde britská společnost BP čistí ropnou skvrnu. Meteorologové předpokládají, že útvar postoupí až k pobřeží Texasu a Louisiany.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 77,03 75,37 New York - Nymex WTI září 78,43 76,56

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK