Akcie v USA díky výsledkům a statistice prudce zpevňují

22.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. července (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování silným růstem, o který se postaraly především solidní výsledky hospodaření předních amerických firem a částečně také ekonomické indikátory. Nejsledovanější indexy během dopolední části obchodování vykazovaly růst o dvě a více procent, později ale část zisků smazaly.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.315 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 1,9 procenta. Širší index S&P 500 si tou dobou připsal kolem 2,1 procenta na 1092 bodů, index Nasdaq Composite přidal 2,3 procenta na 2238 bodů.

Investoři si nejvíce všímali velkých firem s globální působností, což je například Caterpillar, UPS a 3M. Všechny tyto podniky vykázaly ve druhém čtvrtletí výborné výsledky a většinou nastínily i solidní výhled na zbytek roku. Netýká se to ale všech firem, některé hodnotí výhled opatrně.

Částečnou úlevu přinesla také zpráva, že prodej starších domů v USA se během června snížil o 5,1 procenta, zatímco na trhu se v průměru čekal propad o více než osm procent. Statistika a dobré výsledky hospodaření tak snížily obavy, že největší ekonomika světa znovu míří do recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK