Maďaři nemají o nové jednání s MMF zájem, zdaní ale banky

22.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť/Washington 22. července (ČTK) - Maďarská reprezentace dnes naznačila, že nové jednání s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) už nemá v plánu. Premiér Viktor Orbán ale řekl, že jeho vláda se chystá zdanit banky a obnovit ekonomickou suverenitu země. Budapešť se také pokusí vyjednat s Evropskou unií změnu podmínek čerpání pomoci.

Orbánovy komentáře jsou zatím poslední ze série podobně laděných prohlášení, která šokovala finanční trhy a ochromila snahu řady evropských zemí prosadit úsporná opatření. Orbán je ve funkci teprve od května a do čela vlády jej vyneslo drtivé vítězství jeho strany Fidesz v parlamentních volbách.

Orbán se v poslední době vyhýbá ekonomickým radám zvnějšku a místo toho se zaměřuje na domácí agendu. Slíbil například, že skoncuje s politikou utahování opasků, kterou uplatňovala minulá vláda socialistů, a patrně už se soustředí na říjnové komunální volby. Jeho cílem je konsolidovat stranu a její vliv na maďarskou politiku, uvedla agentura Reuters.

Fidesz je stranou pravého středu a další úsporná opatření nyní odmítá ve prospěch prorůstové politiky. Analytici se ale domnívají, že po volbách by Fidesz další úspory nemusel tak kategoricky odmítat. K prorůstové politice strany patří například i zmíněné zdanění bank, kterým se parlament zabývá. Hlasování bylo plánováno na dnešní večer.

Orbán nicméně odmítl varování, že trhy by na Maďarsko mohly vyvíjet tlak a že je ve hře i riziko oslabení forintu, pokud zůstane Budapešť bez podpory úvěrových institucí. Dohoda o čerpání úvěru ve výši 20 miliard eur, kterou Maďarsko v roce 2008 uzavřelo s MMF a Evropskou unií, vyprší v říjnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK