Internetový prodejce Amazon zvýšil čtvrtletní zisk o 45 procent

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 23. července (ČTK) - Největší světový internetový maloobchod Amazon.com zvýšil ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 45 procent na 207 milionů dolarů (čtyři miliardy Kč). Oznámila to v noci na dnešek firma. Zisk však zaostal za očekáváním analytiků kvůli 40procentnímu nárůstu nákladů a snížení ceny čtečky digitálních knih Kindle.

Celkové tržby společnosti se zvýšily o 41 procent na 6,57 miliardy dolarů. V Severní Americe stouply o 46 procent a v ostatních zemích o 35 procent, napsala agentura Reuters.

"Hlavní věcí, která se stala, bylo, že museli v rámci konkurenčního boje s tabletem iPad snížit cenu své čtečky Kindle, což zasáhlo zisky a omezilo marže," uvedl analytik Frederick Moran ze společnosti Benchmark.

Amazon předpověděl, že jeho provozní zisk se bude ve třetím čtvrtletí pohybovat mezi 210 miliony a 310 miliony dolarů. Zisk by tak mohl klesnout až o 16 procent nebo se zvýšit až o 24 procent. Tržby by podle firemní prognózy měly činit 6,9 miliardy až 7,63 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK