LN: MF rozešle ministerstvům a institucím návrh na snížení výdajů

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Ministerstvo financí rozešle na ministerstva a další instituce napojené na státní rozpočet návrh opatření na snížení jejich výdajů. Vláda by měla dokument, jehož kopii mají dnešní Lidové noviny (LN) k dispozici, projednávat příští středu. Nejvíc musí škrtat ministerstvo školství. Stát musí omezit svoje výdaje kvůli očekávanému poklesu daňových příjmů, napsaly LN.

Výdaje státu mají být proti původním očekáváním na konci roku nižší o 28,2 miliardy korun. Škrty se nebudou týkat mandatorních výdajů, tedy například výdajů na důchody nebo sociálních dávek. Nepocítí je tak důchodci, nezaměstnaní, osoby zdravotně postižené a lidé v hmotné nouzi.

Největší podíl úspor, celkem 10,2 miliardy, bude muset ušetřit celkem 14 ministerstev. Své provozní rozpočty budou muset snížit o 2,5 procenta. Nejvíce se bude muset škrtat na ministerstvu školství, kde bude do konce roku nutné ušetřit přes tři miliardy korun.

Výrazně omezit provozní výdaje bude muset i ministerstvo dopravy. Ušetřit by mělo zhruba 1,5 miliardy korun. Škrtat se bude zejména v provozních výdajích Ředitelství silnic a dálnic, které hospodaří s ročním rozpočtem dvě miliardy korun.

Více než miliardu korun budou muset ušetřit ministerstvo zemědělství a ministerstvo vnitra. Zemědělci tak v podstatě přijdou o navýšení doplňkových národních plateb o 1,5 miliardy na celkem tři miliardy korun, které na sklonku loňského roku prosadila ve sněmovně levice.

Vedle ministerstev musí omezit výdaje další instituce. Například Kancelář prezidenta republiky bude muset oželet přes devět milionů korun, Ústavní soud 3,8 milionu korun a Akademie věd 128,7 milionu korun. Celkem budou muset organizace financované ze státního rozpočtu najít úspory v celkové výši 1,8 miliardy korun. O stejnou částku se mají snížit i výdaje na obsluhu státního dluhu, respektive všeobecnou pokladní správu, napsaly dnešní LN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK