Japonské akcie zastavily pokles a zpevnily o 2,3 procenta

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. července (ČTK) - Japonský akciový trh zakončil týden oživením o více než dvě procenta a zastavil pětidenní sérii ztrát. Vedle likvidací krátkých pozic, v nichž se spekuluje na pokles, přispěly k růstu zmírněné obavy z výsledků zátěžových testů evropských bank a příznivé výsledky amerických firem.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru posílil o 2,3 procenta na 9430,96 bodu. V předešlých pěti dnech index ztratil téměř šest procent, za celý tento týden však díky dnešnímu růstu získal 0,2 procenta.

Na trhu nyní vládne ohledně výsledků testování evropských bank vcelku optimismus, investoři však zůstávají nervózní. Nikkei vystoupil ve druhé polovině obchodování až o 2,7 procenta, v závěru však část zisků ztratil po zprávě o možných problémech španělských spořitelen. Trh však táhly vzhůru naděje na pokračování hospodářského růstu podpořené čtvrtečními výsledky amerických průmyslových firem jako Caterpillar a 3M.

Na devizovém trhu si euro ponechalo většinu čtvrtečního jednoprocentního zisku k dolaru. Investoři se již celkově přestali obávat, že by zátěžové testy bank v Evropě přinesly nějaká špatná překvapení, třebaže někteří jsou skeptičtí vůči věrohodnosti celé akce. "Málokdo se teď nějak vážněji obává výsledků zátěžových testů a to je pro kurz eura vzpruhou," řekl agentuře Reuters obchodník jedné velké japonské banky.

Euro mírně oslabilo až ke konci tokijského obchodování , kdy se v tisku objevily zprávy, podle nichž v testech neprojde několik menších španělských spořitelen. Kurz evropské měny k dolaru oslabil proti čtvrtku o 0,2 procenta na 1,2864 USD, většinu dne se pohyboval v úzkém rozpětí kolem 1,2900 USD. K japonskému jenu, kde euro ve čtvrtek získalo 0,9 procenta, evropská měna zůstala na 112,05 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK