Microsoft hlásí zisk nad odhady trhu, akcie stagnují

23.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


SEATTLE, 23.července (Reuters) - Microsoft <MSFT.O> bez potíží překonal odhady trhu, když oznámil 48procentní nárůst kvartálního zisku,...

...nicméně akcie firmy se téměř nepohnuly kvůli nedostatku nových silných signálů naznačujících zotavení globálních výdajů do technologií.

Největší softwarová společnost na světě uvedla, že na trh se nadále vracejí firemní zákazníci, kteří nakupují nové osobní počítače. Zhruba 90 procent těchto počítačů používá software Microsoftu. Společnosti se nicméně nepodařilo vzbudit stejně silný optimismus, jaký přinesl minulý týden výrobce mikročipů Intel <INTC.O> [ID:nN12197658].

"Je to skvělý kvartál, ale záleží na tom?" řekl Colin Gillis, analytik z BGC Partners. "Všichni jsme věděli, že probíhá cyklus firemní obnovy vybavení. Tohle je dilema Microsoftu - jak zase rozhýbat akcie?"

<^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Graf: http://link.reuters.com/kyr98m

Srovnání StarMine:

http://link.reuters.com/dyt98m

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

"Byli silní v oblastech, kde jsme to čekali, tedy spíše v operačních systémech orientovaných na firmy," řekla Kim Caugheyová, hlavní analytička z Fort Pitt Capital Group, jež vlastní 431.000 akcií Microsoftu.

Ovšem "mě jakožto vlastníka akcií zajímá, kam směřují v oblasti mobilních technologií... Hlavní rivalové Apple a Google zřejmě mají svou odpověď. Myslím, že Microsoft na to musí mít odpověď. Musí mít nějaký směr."

Microsoft ve čtvrtek oznámil nárůst zisku za fiskální čtvrtý kvartál na 4,52 miliardy dolarů čili 51 centů na akcii ze 3,04 miliardy neboli 34 centů na akcii před rokem.

Analytici oslovení Reuters v průměru čekali zisk 46 centů na akcii.

Tržby firmy vzrostly o 22 procent na 16,04 miliardy dolarů, přičemž analytici čekali 15,27 miliardy. V tržbách se tak odráží letošní pokračující zotavení výdajů do technologií.

Divize, jež prodává operační systém Windows, si vedla nejlépe. Její tržby stouply o 43 procent na 4,5 miliardy dolarů. Tato divize představuje pouze o něco víc než čtvrtinu tržeb Microsoftu, ovšem více než polovinu provozního zisku.

Akcie firmy, jež se stále drží zhruba na úrovni z před pěti lety, letos ztrácejí 15 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK