VW v pololetí zvýšil prodej o 16 procent, Škoda o 15 procent

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg 23. července (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen v prvním pololetí zvýšila prodej o 16 procent na rekordních 3,58 milionu vozů. Prodej české divize Škoda Auto stoupl o 15 procent na 378.700 vozů. Uvedla to dnes německá firma na svých internetových stránkách.

"Jsme rovněž optimističtí ohledně celého roku a očekáváme, že si povedeme lépe než celý trh," uvedl šéf prodeje VW Christian Klingler. "Výsledky z prvního pololetí nicméně nelze očekávat v celém roce. Ekonomická situace zůstává nejistá," dodal.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Automobilka koncem loňského roku koupila 49,9 procenta v německém výrobci sportovních vozů Porsche za 3,9 miliardy eur (zhruba 100 miliard Kč). Porsche by se mělo v příštím roce stát desátou značkou skupiny Volkswagen.

Dnešní údaje společnosti Volkswagen jsou v souladu s čísly, které ČTK již dříve o svém pololetním prodeji poskytla Škoda Auto. Upřesňují rovněž čísla o pololetním prodeji Volkswagenu, která začátkem měsíce představil generální ředitel podniku Martin Winterkorn.

Hlavní zásluhu na růstu prodeje divize Škoda Auto má rychle rostoucí čínský trh. "Značka profituje zejména z velmi dobré poptávky v Číně, ale i na mnoha trzích v západní a východní Evropě. V některých zemích je automobilový trh po obtížném roce 2009 ještě velmi nestabilní. Proto druhá polovina roku 2010 v sobě skrývá velké výzvy," uvedl tento měsíc člen představenstva Škoda Auto pro prodej a marketing Reinhard Fleger.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK