VERZE 2-S&P snižuje výhled ratingů Maďarska na negativní

23.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti,...

...citace)

BUDAPEŠŤ, 23.července (Reuters) - Ratingová agentura Standard & Poor's v pátek uvedla, že by mohla snížit hodnocení závazků Maďarska, pokud během následujícího roku dospěje k závěru, že politika vlády není dostačující pro střednědobé omezení státního dluhu.

Agentura revidovala výhled Maďarska na negativní ze stabilního a současně potvrdila hodnocení dlouhodobých a krátkodobých státních závazků v zahraniční a domácí měně na stupni 'BBB-/A-3'. [ID:nWLA9125]

Této zprávě předcházelo podobné varování od agentury Moody's, jež hodnotí závazky Maďarska o dva stupně výš než S&P. [ID:nDOL340761]

Standard & Poor's uvedla, že nová maďarská vláda pravděpodobně stáhne letošní schodek státního rozpočtu na úroveň poblíž cílových 3,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP), nicméně některá z jejích opatření by mohla mít negativní vliv na střednědobý ekonomický výhled země.

"Mohli bychom snížit rating, pokud v průběhu příštího roku dojdeme k závěru, že ekonomická politika vlády pravděpodobně nepovede k významnému střednědobému poklesu veřejného zadlužení coby procenta k HDP, nebo bude-li oslaben politický závazek rozvíjet strategii podporující růst," uvedla agentura.

"Naopak bychom mohli ratingy potvrdit, pokud vláda stanoví jasné střednědobé fiskální cíle, jež začnou podle našeho názoru řešit některé dlouhotrvající překážky ekonomického růstu a zlepší vyhlídky, že se vysoké veřejné zadlužení začne snižovat."

(Reportéři: Gergely Szakacs, Krisztina Than; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK