Čtvrtletní zisk Fordu vzrostl o 15 procent na 2,6 miliardy dolarů

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 23. července (ČTK) - Čistý zisk americké automobilky Ford Motor se ve druhém čtvrtletí zvýšil meziročně o 15 procent na 2,6 miliardy USD (50,7 miliardy Kč) a překonal očekávání. Ford v dnešní výsledkové zprávě uvedl, že bude ziskový i za celý rok, ve druhém pololetí však bude výsledek o něco slabší. Ford je v zisku již páté čtvrtletí po sobě.

Očištěný zisk na akcii dosáhl 68 centů a podle agentury Thomson Reuters o 28 centů překonal průměrný odhad analytiků. Akcie firmy po zprávě vzrostly o 2,6 procenta.

Tržby společnosti vzrostly rovněž o 15 procent na 31,3 miliardy dolarů a předčily odhady o 1,5 miliardy dolarů. Prodej vozů Fordu ve Spojených státech vyskočil za celé první pololetí o 28 procent, což byl téměř dvojnásobek růstového tempa celého trhu.

Fordu se díky rostoucí oblibě svých nových modelů daří svým hlavním rivalům ukrajovat podíly na pomalu oživujícím americkém trhu. Na konci čtvrtletí si firma svůj podíl zvýšila na 17,2 procenta z 16,9 procenta na konci prvního čtvrtletí.

Společnost předpověděla, že do konce roku 2011 bude mít vyšší hotovostní rezervy než dluh. Ve druhém čtvrtletí Ford splatil sedm miliard dolarů a nyní mu zbývá dluh 27,3 miliardy USD. Na hotovosti má nyní firma 21,9 miliardy USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK