Restauracím McDonald's stoupl čtvrtletní zisk o 12 procent

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. července (ČTK) - Zisk řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's ve druhém čtvrtletí stoupl o 12 procent na 1,23 miliardy USD (24 miliard Kč). K růstu přispěl zájem spotřebitelů po celém světě o levné jídlo a nové druhy kávy. Uvedla to společnost, která je největším provozovatelem restaurací na světě, v dnešním prohlášení.

Tržby se zvýšily o pět procent na 5,95 miliardy USD. Tržby v restauracích otevřených nejméně rok stouply o 4,8 procenta, z toho v USA tento důležitý ukazatel výkonu restaurací vrostl o 3,7 procenta, v Evropě o 8,2 procenta a ve zbývajících částech světa o 4,6 procenta.

Firma dodala, že k růstu přispěla hlavně příznivá odezva zákazníků v USA na nabídku kávy frappé a dalších kávových nápojů v kavárnách McCafé. Celkové výsledky podpořil i vysoký růst v Číně a Austrálii.

Ve Spojených státech provozní zisk stoupl o sedm procent na 895,1 milionu USD. Tržby se zde zvýšily o dvě procenta na 2,08 miliardy USD. V USA firma provozuje téměř 14.000 z celkových více než 32.000 restaurací, napsaly agentury AP a Reuters.

McDonald's působí ve více než 118 zemích světa včetně České republiky. Na českém trhu McDonald's otevřel první provozovnu v roce 1992. Společnost loni zvýšila v Česku tržby o 100 milionů korun na 3,87 miliardy korun. Ve svých osmi desítkách provozovnách v tuzemsku obsloužila 60,6 milionu klientů, tedy téměř o tři čtvrtě milionu více než v předchozím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK