Ropa oslabuje, trh čeká na zveřejnění zátěžových zkoušek bank

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes klesaly, což byla podle analytiků reakce na nervozitu před zveřejněním zátěžových zkoušek evropských bank. Kompletní výsledky budou zveřejněny až dnes večer po skončení obchodování na evropských burzách, zhruba po 18:00. Ve čtvrtek se ceny ropy vyšplhaly nejvýše za čtvrt roku.

Krátce po 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 78,50 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší asi o jedno procento. Barel severomořské ropy Brent zlevnil zhruba ve stejném rozsahu na 77,20 USD.

Americká ropa zpočátku ještě pokračovala v růstu a krátce vystoupila až na 79,60 USD. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od začátku května. Cena se zvyšovala po zprávě, že index podnikatelské klimatu v Německu za červenec překvapivě silně vzrostl a dostal se nejvýše za tři roky.

"Investoři úzkostlivě čekají na výsledky těch testů, aby mohli posoudit stav bankovního sektoru v Evropě a jeho odolnost proti dalšímu zhoršení krize kolem státních dluhů," podotkl analytik finanční společnosti Global Risk Management Bak Jensen. Pokud budou výsledků zkoušek příznivé, ropa se podle něj může vrátit k 80 dolarům.

Španělský list El País napsal, že z celkem 18 španělských spořitelen, které se testů účastní, jich několik nevyhoví. List se odvolává na zdroje z finančního světa.

Na ceny ropy má stále vliv také počasí v Karibiku, kde vznikla tropická bouře Bonnie. Ta směřuje do Mexického zálivu, kde je soustředěna velká část příbřežní těžby ropy v USA. Bouře patrně ovlivní i likvidaci ropné skvrny po havárii plošiny Deepwater Horizon a vynutila si omezení činnosti na jiných ropných plošinách.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 77,16 77,82 New York - Nymex WTI září 78,53 79,30

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK