Akcie na pražské burze ve 29. týdnu vzrostly o 1,15 procenta

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém 29. týdnu mírně rostly, index PX stoupl o 1,15 procenta na 1166,4 bodu. Nejvíce se dařilo technologické společnosti KIT Digital, naopak největší pokles zaznamenala Philip Morris ČR. Vyplývá to z výsledků burzy.

Hlavním činitelem uplynulého týdne byly nízké zobchodované objemy, uvedl analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček. Vesměs pozitivní výsledky společností především z USA za druhý kvartál podle něj prozatím přinášejí pozitivní náladu na trh. Ani pražská burza nebyla výjimkou, dodal.

Z domácích zpráv byly sledované akcie NWR. Těžební společnost nezměnila plány pro celkovou produkci roku 2010. "Především nárůst cen u koksovatelného uhlí jsme hodnotili pozitivně," dodal. Akcie v týdnu přidala 3,2 procenta na 228 Kč.

Ve čtvrtek zveřejnila výsledky mateřská firma Philip Morris. Podle komentáře se ve druhém čtvrtletí trh s cigaretami v ČR snížil o 5,8 procenta. Akcie zakončila týden na úrovni 8888 Kč, což znamenalo mezitýdenní pokles o 3,4 procenta.

Ve čtvrtek rovněž zveřejnila předběžná čísla KIT Digital. "Její čísla hodnotíme pozitivně, protože se společnosti prozatím daří naplňovat své z našeho pohledu ambiciózní cíle expanze," upozornil analytik. Akcie ukončila páteční obchodování o 4,3 procenta silnější za 195 Kč a byla tak nejvíce rostoucím titulem týdne.

V nadcházejícím týdnu budou investoři nadále sledovat výsledkovou sezónu v USA a přidá se i výsledková sezona v Evropě, kde jedno z hlavních prim budou hrát banky. Rovněž zahájí výsledkovou sezónu domácí tituly. "Celkově očekáváme, že bude pokračovat obchodování za nízké účasti investorů. Trend by měl být zachován v úzkém pásmu s vyšším rozpětím kurzů," odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK