Zátěžovou zkouškou neprošlo sedm z 91 bank

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Frankfurt/Londýn 23. července (zpravodaj ČTK) - Z celkem 91 bank, které se účastnily zátěžových zkoušek EU, jich sedm neuspělo. Nesplnily základní požadavek na výši základního kapitálu v případě další krize. Oznámil to dnes organizátor zkoušek Výbor evropských orgánů bankovního dohledu (CEBS).

Banky, které v testu propadly, nesplnily hledisko základního kapitálu ve srovnání s celkovými aktivy v případě opakování dluhové krize. Ta před nedávnem otřásla Řeckem, ale i dalšími státy eurozóny. Banka je považována za stabilní jen v případě, že poměr mezi kapitálem a aktivy překračuje šest procent, to se však v sedmi případech nestalo.

Podle CEBS dotčeným finančním ústavům chybělo celkem 3,5 miliardy eur základního kapitálu (zhruba 91 miliard korun). To je přitom lepší výsledek než očekávali ekonomové. Ti předvídali pád zhruba 10 bank.

Podle očekávání v testech neuspěla německá hypoteční banka Hypo Real Estate, která je tak jedinou ze 14 testovaných v Německu. Podle průběžných výsledků se zbytek bank, které neuspěly, nachází ve Španělsku a Řecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK