Banky vlastnící české finanční ústavy v zátěžovém testu obstály

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Mateřské banky českých finančních ústavů v zátěžovém testu, jehož výsledky dnes zveřejnil Výbor evropských orgánů bankovního dohledu (CEBS), obstály. Podle očekávání jím prošly bez problémů. Z celkem 91 evropských bank, které se účastnily zátěžových zkoušek EU, jich neuspělo sedm, pět ze Španělska a po jedné z Řecka a Německa.

Rakouská Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, prošla testy s dostatečnou rezervou. Vypočítaný ukazatel kapitálové přiměřenosti by se u ní podle nepříznivého scénáře změnil na 8,1 procenta v roce 2011 oproti 9,2 procenta na konci roku 2009. Po dodatečném šoku vyvolaném státními dluhy by klesl o dalšího 0,1 procentního bodu na osm procent na konci roku 2011, minimální požadavek byl přitom stanoven na čtyři procenta.

"S hodnotou ukazatele kapitálové přiměřenosti Tier 1 ve výši 8,0 procenta v roce 2011 by tak v případě nejhoršího možného scénáře naše banka absolvovala testy s kapitálovou rezervou ve výši 2822 milionů eur," uvedl předseda představenstva Erste Group Andreas Treichl. Ukazatel Tier 1 ukazuje, jak by kapitálově obstály banky při nejhorším možném scénáři.

"Raiffeisen Zentralbank těmito testy prošla bez potíží, i při naplnění nejpřísnějšího scénáře by kapitál banky podle ukazatele Tier 1 dosáhl 7,8 procenta, což je výrazně nad požadovanou úrovní ve výši šest procent," uvedl mluvčí Raiffeisenbank, která patří do portfolia rakouské Raiffeisen Zentralbank (RZB).

U belgické KBC Bank, do jejíž skupiny patří ČSOB, by ukazatel Tier 1 v roce 2011 dosáhl hodnoty 9,8 procenta oproti 10,9 procenta na konci roku 2009. Při dalším šoku by potom klesl na 9,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK