Analytici: Výsledky zátěžových testů přinesou stabilitu na trhy

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. července (zpravodaj ČTK) - Výsledky zátěžových testů bank v Evropské unii nepřinesly podle analytiků žádné větší překvapení. Finančním trhům nicméně přinesou větší stabilitu navzdory pochybám o důvěryhodnosti zkoušek. Na ty se ovšem brzy zapomene stejně jako na dluhovou krizi v eurozóně, která plnila v posledních měsících stránky novin, míní někteří ekonomové.

"Myslím si, že trh je skutečně šťastný, že vidí takové výsledky. V okamžiku, kdy se celá informace (výsledky testů) zveřejnila, se vracíme k normálnímu stavu," řekla agentuře Reuters Kim Caugheyová z americké společnosti Fort Pitt Capital Group.

Podle Andrew Melitze, makléře z německé společnosti ICF Kursmakler, je v současnosti vhodná doba k nakupování bankovních titulů. Údajně na tom nezmění nic ani některé pochybnosti trhů o důvěryhodnosti zátěžových testů "Pokud trhu testům věří, a já si myslím, že většina ano, očekával bych, že akcie bank poletí vzhůru," dodal.

S tím souhlasí i hlavní ekonom Bank of Tokyo/Mitsubishi UFJ Chris Rupkey. Podle něj sice existují otázky o transparentnosti zátěžových testů, která údajně nedosahuje té u amerických testů, ale konečné výsledky odstartují dobu, kdy se postupně zapomene na obavy o osud eurozóny. "Možná uvidíme nějaké zklamání až v pondělí otevřou evropské trhy, ale přes to se trh rychle dostane," uvedl.

Podle Petera Chatwella z londýnské je rovněž pozitivní, že všechny finanční ústavy, které v testech neuspěly, patří mezi ty menší. "Důležité je, že všechna velká jména se ukázala jako pevná v kramflecích," dodal s tím, že si nevšimnul žádného znepokojivého detailu u celkových výsledků.

Existují ale i opačné názory. "Na tomto testu nevidím nic zátěžového. To je asi stejné jako byste poslali banky na víkend, ať si užijí," řekl Stephen Pope, šéfstratég společnosti Cantor Fitzgerald. Pokud prý uvidí, že Španělé a Portugalci po otevření trhů v pondělí začnou obchodovat ve vysokých objemech, sám se začne bankovních titulů zbavovat.

Podobný názor má i britský analytik James Hughes. "Bylo to příliš shovívavé. Očekávali jsme, že neprojde asi deset bank, ale nakonec je to jen sedm, přičemž žádná z nich se neobchoduje na burze. Strach, který panoval, testy nezahnaly a na všechny otázky, na které jsme se ptali, se budeme ptát i nadále," uvedl.

urm vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK