Akcie v USA díky výsledkům uzavřely růstem, euro smazalo ztráty

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. července (ČTK) - Americké akcie zakončily týden růstem, i když v první části obchodního dne se držely v blízkosti předchozího závěru. Pomohly jim hlavně další příznivé výsledky hospodaření klíčových amerických firem, ke zlepšení nálady ale přispělo rovněž oznámení koncernu General Electric, že zvýší výplatu dividend.

Dow Jonesův index vzrostl o 102,32 bodu a den uzavřel růstem o 0,99 procenta na hodnotě 10.424,62 bodu. Podobně širší index S&P 500 si připsal 0,82 procenta na 1102,66 bodu, index Nasdaq Composite vzrostl o 1,05 procenta na 2269,47 bodu.

Za celý týden Dow Jonesův index vzrostl o 3,2 procenta, index S&P 500 přidal 3,5 procenta a Nasdaq Composite 4,1 procenta. Od začátku roku jsou ale indexy blízko nuly.

Akcie General Electric zpevnily skoro o čtyři procenta, když firma uvedla, že zvýší čtvrtletní výplatu dividendy z deseti na 12 centů. To mezi investory podpořilo názor, že koncern má nejhorší část finanční krize patrně za sebou. Růst akcií firmy pomohl k růstu také oborovému indexu S&P Industrials.

Na výsledky zátěžových zkoušek evropských bank, které byly tématem číslo jedna v Evropě, nicméně Wall Street zareagoval jen vlažně. Zkoušek se zúčastnilo celkem 91 bank, z nichž sedm neuspělo. To je o trochu lepší výsledek, než čekali analytici. Ti předpokládali, že testem neprojde kolem deseti bank.

Nejhůře zkoušky dopadly pro španělské spořitelny, kterých nevyhovělo pět. Testem neprošla také jedna banka v Řecku a jedna v Německu. Analytici se ale neustále zabývají otázkou, zda byly testy dost přísné.

Na devizových trzích se nejprve snižoval kurz eura, později se ale jeho kurz vrátil k růstu, a měna tak předchozí ztráty smazala. Podle analytiků zřejmě sehrála své úleva z výsledků zátěžových zkoušek, které ukázaly, že evropské banky na tom jako celek nejsou nejhůře.

V závěru obchodování se euro k dolaru prodávalo za zhruba 1,2895 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku bylo prakticky beze změn. Avšak během dne spadlo až na 1,2794 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK