ČSÚ: Důvěra v ekonomiku se v červenci zvýšila o 2,4 bodu

26.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v červenci meziměsíčně zvýšila, souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s červnem vzrostl o 2,4 bodu. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Ve srovnání s nízkou hodnotou v červenci 2009 je souhrnný indikátor důvěry o 15,3 bodu vyšší. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně mírně zvýšila také, a to o 0,2 bodu.

Ukazatel důvěry podnikatelů se v červenci oproti červnu zvýšil o tři body. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně vzrostla v průmyslu a ve vybraných službách, naopak ve stavebnictví a v obchodě klesla. Ve srovnání s nízkými hodnotami v minulém roce je důvěra podnikatelů o 16,2 bodů vyšší.

V průmyslu se v červenci hodnocení současné celkové ekonomické situace oproti červnu zvýšilo stejně jako hodnocení celkové poptávky. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v červenci zvýšilo také a dosáhlo 81,9 procenta. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 8,1 měsíce dopředu.

Hlavní bariérou růstu produkce je stále nedostatečná poptávka, i když ji oproti minulému čtvrtletí uvádí méně respondentů, a to 52,8 procenta. Zásoby se podle mínění respondentů téměř nezměnily. "Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zvýšení výrobní činnosti při téměř neměnné zaměstnanosti," uvedl ČSÚ.

Očekávání ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vyšší než v červnu. Celkově se důvěra v průmyslu v červenci meziměsíčně zvýšila o 2,4 bodu; oproti nízkým hodnotám v minulém roce je o 22,7 bodu vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK