Zisk výrobce Cillitu a Nurofenu stoupl o 23 procent

26.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. července (ČTK) - Britskému výrobci čistících prostředků pro domácnost a léků Reckitt Benckiser stoupl ve druhém čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 23 procent na 380 milionů GBP (11,4 miliardy Kč). Firmě pomohl vysoký růst v rozvíjejících se zemích a nové produkty, uvádí se v dnešním prohlášení.

Reckitt se minulý týden dohodl na převzetí firmy SSL, výrobce kondomů Durex a obuvi Scholl, za 2,54 miliardy liber. Firma dnes dodala, že pokud bude její nabídka úspěšná, chtěla by dohodu dokončit ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali zisk 363,4 milionu GBP. Reckitt vyrábí čistící prostředky Cillit Bang, Finish a Lysol, osvěžovače Ariwick či lék na tišení bolesti Nurofen.

Generální ředitel Bart Becht dodal, že věří v dobrý růst i za celý letošní rok, navzdory možné generické konkurenci pro lék Suboxone ve Spojených státech. Suboxone se používá jako náhražka heroinu. Ve výhledu na celý rok firma čeká růst očištěných tržeb, tedy bez vlivu změn směnných kurzů, o pět procent a provozního zisku o deset procent. Výsledky však nezahrnují hospodaření farmaceutické divize, jejíž růst táhne hlavně Suboxone. Společnost loni v říjnu ztratila exklusivní licenci na výrobu Suboxone a varovala, že kvůli uvolnění trhu pro konkurenci by mohla farmaceutická divize přijít v USA až o 80 procent svého zisku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK