Euro posiluje, investoři jdou po testech bank dál

26.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 26.července (Reuters) - Euro vůči dolaru v pondělí zpevňovalo, když investoři nakupovali rizikovější aktiva poté, co je uklidnily v pátek...

...zveřejněné výsledky zátěžových testů evropských bank.

Testy neprošlo pouze 7 z 91 bank, včetně bank ve Španělsku a Řecku, přičemž celkový nedostatek kapitálu neúspěšných bank by v důsledku nepříznivého scénáře krize státního dluhu dosáhl 3,5 miliardy eur. [ID:nMUL622054]

Přestože přetrvávala určitá kritika důvěryhodnosti testů, neobjevila se žádná nová negativní zpráva a dealeři byli zřejmě připraveni považovat věc za uzavřenou.

Německé státní dluhopisy oslabovaly v určité úlevě, že zátěžové testy jsou již minulostí.

"Trh předpokládá, že zaznamenáme pozitivní reakci na zátěžové testy a že CDS (pojistky proti platební neschopnosti) a podobné nástroje budou klesat," řekl Hans Redeker, globální ředitel devizové strategie z BNP Paribas.

"Dolar zůstane slabý kvůli horším ekonomickým údajům ze Spojených států."

Redeker řekl, že trh více táhnou rozdíly ve výnosech mezi Spojenými státy a Evropou, jež se zúžily.

Euro <EUR=> v 10:00 posilovalo o 0,1 procenta na 1,2918 dolaru. Krátkodobou podporu bude evropská měna čerpat z úrovně okolo 1,2870 dolaru, jež představuje hladinu 100denního pohyblivého průměru.

Zaznívají však hlasy, že další zisky eura mohou být omezené.

"Páteční výsledky zátěžových testů zřejmě neposkytnou významnější oporu vzhledem k neustupujícím obavám o evropský bankovní systém, jenž je zjevně stále závislý na likviditě Evropské centrální banky," napsali analytici banky UBS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK