Česká měna dopoledne oslabila k euru a zpevnila vůči dolaru

26.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Česká měna zahájila týden dopoledním oslabením k euru o dva haléře na 25,15 koruny za euro, k dolaru zpevnila proti pátečnímu závěru o 11 haléřů na 19,50 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Dnes ráno se česká měna tlačila pod 25,10 koruny za euro, ale následně lehce ztrácí na 25,15 Kč/EUR a vrací se tím na úroveň z pátku. Tento pohyb odpovídá ochabnutí růstu na evropských akciových trzích během dnešního dopoledne," konstatoval analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Koruna podle něj jde proti vývoji polského zlotého a maďarského forintu, které zvýrazňují své ranní zisky.

Vlk upozornil, že euro reagovalo na výsledky zátěžových testů evropských banky pozitivně, jeho růst se ale už zastavil. Výsledky evropských zátěžových testů byly zveřejněny až později v pátek, ale trhy je přijaly kladně. "Eurodolar pokračoval v mírném růstu i začátkem týdne, pak se ale zastavil a nyní se pohybuje na 1,2925 USD/EUR. Pochybnosti nadále panují o tom, jestli podmínky testů nebyly příliš měkké, tato záležitost ale zatím na trhy nijak výrazně nedoléhá. Rozebírat páteční informace může trh až do odpoledne, kdy si o slovo řeknou prodeje nových domů v USA," uvedl Vlk.

Podle Jana Vejmělka z investičního bankovnictví Komerční banky vedly obavy z výsledků zátěžových testů k oslabení eura v pátečních odpoledních hodinách až k 1,28 USD/EUR. Zveřejněné zátěžové testy ukázaly, že z 91 testovaných bank jich neuspělo pouze sedm, když nesplnily základní požadavek na výši základního kapitálu v případě další krize. Celkem jim chybělo 3,5 miliard eur, což bylo ovšem výrazně pod průměrným očekáváním analytiků, trh navíc očekával problémy zhruba deseti bank. "Nejasná tržní reakce ukazuje, že investoři jsou zmateni. Na straně jedné nižší potřeba kapitálu v případě realizace stresového scénáře, na straně druhé obavy, že tento scénář je příliš měkký, že byl nasimulován tak, aby přinesl příznivé výsledky. Krizová varianta počítá jen se 17procentním poklesem cen řeckých dluhopisů, a tříprocentním poklesem dluhopisů Španělska, což je v podstatě současná realita a ne krizový scénář," uzavřel Vlk.

Dolar se dopoledne obchodoval v okolí 1,29 USD/EUR, slabší než v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK