Pražská burza dopoledne rostla, zpevnila většina emisí

26.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne mírně rostla, hlavní index PX zpevnil o 0,85 procenta na 1176,3 bodu. Posilovala většina akcií, nejvýrazněji bank, těžební NWR a telekomunikačního operátora Telefónica O2. Evropské trhy se pohybovaly oběma směry, klesaly nebo rostly do jednoho procenta.

V systému nejprodávanějších akcií SPAD dopoledne nejvíc rostly cenné papíry technologické společnosti KIT digital, které posílily o 2,6 procenta na 200,10 Kč, avšak při minimálním objemu obchodů. O růst indexu se nejvíc zasloužila Erste Bank, která přidala 2,18 procenta na 767,50 Kč.

Komerční banka si dopoledne připsala 0,22 procenta na 3708 Kč. Akcie energetického gigantu ČEZ se pohybovaly oběma směry blízko nuly a kolem 11:00 zpevnily o 0,20 procenta na 870,30 Kč.

Podle Jany Havelkové z Fio banky by po pátečních pozitivních výsledcích evropských zátěžových testů měly dnešnímu růstu pomáhat bankovní emise. "Výsledky těchto testů dopadly víceméně dle očekávání, když problémy by mohly mít především malé španělské záložny. Přesto se začínají ozývat hlasy, že kritéria hodnocení byla příliš mírná," dodala.

Havelková uvedla, že vysoko se drží i cena ropy a dalších komodit, což by mělo podpořit komoditní tituly. "V USA nejsou očekávány žádné zásadní makrozprávy, obchodování by mělo být spíše klidné," předpověděla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK