Evropská komise prošetří, jestli IBM nezneužívala pozici na trhu

26.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. července (ČTK) - Evropská komise se rozhodla zahájit šetření proti americkému technologickému gigantu IBM Corporation. Chce zjistit, zda firma nezneužívala svého dominantního postavení na trhu. Šetření se týká dvou různých případů, oba souvisí s trhem se sálovými počítači. EK o tom novináře informovala v dnešním prohlášení.

Zahájení šetření ještě ale neznamená, že firma skutečně pochybila. To ukážou až jeho závěry.

Jedno ze dvou šetření komise spustila z vlastní iniciativy kvůli chování firmy vůči dodavatelům servisních služeb pro sálové počítače. Druhou prověrku iniciovaly softwarové společnosti T3 a Turbo Hercules kvůli tomu, že IBM údajně svazuje hardware těchto počítačů s používáním operačního systému firmy.

Sálové počítače jsou velmi výkonné přístroje, které využívají velké společnosti a vládní instituce k uchovávání a zpracování často velkých objemů důležitých dat. Sálové počítače řeší například rozsáhlé statistické úlohy, pracují na finančních transakcích nebo pomáhají při sčítání lidu.

Loni se na tyto přístroje a operační systémy na světě vynaložilo podle odhadů komise kolem 8,5 miliardy eur (zhruba 213,6 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK