Akcie v Japonsku mírně klesly, euro se vrátilo nad 1,30 USD

27.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. července (ČTK) - Japonské akcie dnes neudržely počáteční růst a jejich hlavní index nepatrně oslabil. Podporují jej sice solidní výsledky hospodaření, na druhou stranu se ale blíží klíčové hranici odporu, kterou se mu zatím nepodařilo prorazit. Na devizových trzích se k růstu vrátilo euro, které se vyšplhalo nad 1,30 USD.

Index Nikkei 225 dnes odepsal 6,81 bodu a den uzavřel poklesem o 0,07 procenta na 9496,85 bodu. Opět se mu nepodařilo překonat důležitou hranici odporu, která leží kolem 9520 bodů, což znamená, že index může začít znovu klesat. Širší index Topix rovněž zůstal bez větších změn a uzavřel na 846,12 bodu.

Trh ještě částečně čerpal optimismus z pondělní překvapivé zprávy, která ukázala, že prodej nových domů v USA v červnu výrazně vzrostl. Zpráva oslabila vliv obav, že se největší světová ekonomika může vrátit k recesi, a pomohla k růstu jak akciím v USA, tak v Asii.

"Údaje o prodeji domů nejsou zase tak dobré, jak se zdálo. Do určité míry to byla jen korekce prudkého propadu z předchozího měsíce," poznamenal hlavní analytik makléřské společnosti Chibagin Asset Management Hiroaki Osakabe, jehož citovala agentura Reuters. Zatím se podle něj nedá hovořit o žádném citelném zlepšení.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura, které se vůči dolaru vrátilo nad 1,30 USD a je blízko nejvyšších hodnot za poslední dva měsíce. Obchodníci nechtěli kurz eura posouvat výše, dokud nebude jasnější, v jakých objemech mají velké německé banky v portfoliu dluhopisy vlád zemí eurozóny.

Euro zpevnilo o 0,1 procenta na 1,3009 USD a během dne se dostalo až na 1,3019 USD. Vůči japonskému jenu si evropská měna připsala zhruba 0,2 procenta na 113,11 JPY, podobně dolar vůči jenu zpevnil o 0,1 procenta na 86,97 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK