Šéf BP odchází, náklady na únik ropy 32 mld dolarů

27.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 27.července (Reuters) - Generální ředitel firmy BP <BP.L> Tony Hayward odstoupí k 1.říjnu a ve funkci jej nahradí Robert Dudley,...

...současný šéf provozu BP ve Spojených státech.

BP spolu se zprávou o Haywardově odchodu v úterý oznámila, že v důsledku úniku ropy v Mexickém zálivu zaúčtuje nákladovou položku před zdaněním ve výši 32,2 miliardy dolarů, která stáhla výsledek za druhý kvartál do ztráty 16,97 miliardy dolarů.

Náklady na únik ropy ovšem vytvoří daňovou úlevu 10 miliard dolarů a tato ušlá daň padne převážně na bedra amerických daňových poplatníků, dodala BP.

"Tragédie při explozi vrtu Macondo a následné škody na životním prostředí byly zásadním předělem," uvedl předseda představenstva Carl-Henric Svanberg při oznámení Haywardova odchodu. "BP zůstává silným podnikem... ale do budoucna už to bude jiná společnost."

Hayward obdrží odstupné ve výši ročního platu, tedy 1,045 milionu liber (1,6 milionu dolarů).

Po vyloučení nákladů na únik ropy a dalších neprovozních nákladů dosáhl upravený čtvrtletní zisk - po očištění o změnu hodnoty zásob - 4,98 miliardy dolarů, v souladu s průměrným odhadem analytiků oslovených Reuters.

Vedle zpráv o změnách ve vedení a hospodářském výsledku firma také uvedla, že má v plánu během příštích 18 měsíců prodat aktiva v hodnotě až 30 miliard dolarů a srazit čistý dluh na 10 až 15 miliard dolarů.

Společnost dodala, že zváží svůj postoj k budoucím výplatám dividend v době vydání výsledků za čtvrtý kvartál.

(Reportér: Tom Bergin; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK