Česká koruna dopoledne posílila vůči euru, výrazněji k dolaru

27.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Česká koruna dnes dopoledne zpevnila vůči euru o šest haléřů na 25,09 koruny za euro, k americkému dolaru se obchodovala o 15 haléřů silnější na 19,30 koruny za dolar. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk konstatoval, že finanční trhy zůstávají v dobré náladě. Česká měna sice na optimismus ve světě reaguje nevýrazně, ale za posledních pár týdnů dokázala posílit a dnes je lehce silnější také oproti pondělnímu závěru. "Na okolních měnách vidíme tentokrát stejný vývoj, do kterého nezasáhla žádná podstatná lokální zpráva," uvedl Vlk.

Podle analytika společnosti Next Finance Vladimíra Pikory mohou být pro dnešní vývoj kurzu koruny rizikem zprávy z německých bank, z nichž některé zřejmě neposkytly dost dat pro zátěžové testy. Mohlo by se tak zdát, že se firmy snaží něco zakrýt, a investoři by mohli znervóznět, že se stav německých bank odrazí v celé střední Evropě. "Teoreticky tak vzniká prostor pro tlak na oslabení koruny," uvedl Pikora.

Pro dnešek Pikora očekává mírně oslabení koruny k euru a stagnaci až lehké oslabení k dolaru, v horizontu jednoho týdne pak mírné posílení k oběma hlavním světovým měnám.

Dolar dopoledne proti pondělnímu závěru oslabil a kolem 10:30 se obchodoval v blízkosti 1,3 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK